Veelgestelde Vragen

Bij mijn 1e zwangerschap heb ik het boek van Marie F. Mongan gelezen. Sluit jouw cursus daarop aan?
Mijn cursus is gebaseerd op het originele boek. 

Het originele boek is hier en daar wel erg stellig en echt Amerikaans. Hier en daar breng ik wel wat nuances aan en aanvullingen vanuit andere technieken zoals: mindfulness, mindset, yoga en meditatie

Hoeveel lessen omvat de online cursus in totaal?
Je hebt je gehele zwangerschap toegang tot de live lessen en de online academie.
De academie zelf zit ook vol met lessen (per onderwerp), oefeningen en audiobestanden.

Is de Live les op zaterdag ‘verplicht’ of noodzakelijk voor het volgen van de cursus?
Niets is verplicht.
De live lessen zijn wel een pré om te volgen. De herhaling ervan komt ook altijd in de online academie te staan mocht je de les live gemist hebben.


De audiobestanden die bij de online cursus zitten zijn die ook geschikt om tijdens de bevalling te beluisteren (soort coaching)?  En kunnen deze op een mobiele telefoon worden gezet?

Ja!


Is er de mogelijkheid om vragen n.a.v. het cursusmateriaal te stellen (soort begeleidng)?

Jazeker. Dit kan tijdens de live lessen en je kan mij ook via de mail of facebook je vraag stellen en dan bespreek ik deze in de live les.

Worden de cursussen vergoed?
Als je aanvullend verzekerd bent, wordt er vaak een deel van de cursus vergoed.
Ik ben aangesloten bij de vereniging Samen Bevallen en ben ingeschreven bij de KvK.

Wat is Hypnobirthing
HypnoBirthing is een praktische cursus die moeders/vaders/andere geboortepartners voorbereid op de geboorte door te werken met visualisatie, positief denken, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken.
HypnoBirthing is zowel een filosofie als een techniek. Het is een waardevolle, ontspannen en stressvrije methode om geboorte te geven aan je kind. Wanneer een vrouw mentaal en fysiek goed voorbereid is op de geboorte kan zij deze op een kalme, comfortabele en liefdevolle manier beleven. Het is een simpel en eenvoudig programma dat zorgvuldig is samengesteld om moeders/vaders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte.

Wat is de hypno in HypnoBirthing
Tijdens de geboorte van hun kind, zullen vrouwen die HypnoBirthing gebruiken, heel diep ontspannen met de hulp van zelfhypnose. Hypnose is niets mystieks, het is een natuurlijke staat van bewustzijn. Het is te vergelijken met lange stukken autorijden, staren in een vuur of verzonken zijn in een spannend boek. Cursisten leren hoe ze deze ‘gefocuste ontspanning’ kunnen aanwenden zoals en wanneer zij dat willen. Hypnose zorgt voor een ontspannen lichaam en een geconcentreerde geest.

Wat leer je bij een cursus Hypnobirthing
* Wat er gebeurt in het lichaam tijdens het geboorteproces, zodat je beter leert begrijpen onder wat voor omstandigheden het lichaam het best functioneert
* Hoe je met angst/paniek om kan gaan, zodat stresshormonen niet aangemaakt hoeven worden
* Je leert meer over de verbinding tussen je lichaam en je geest. “Je bent wat je denkt”
* Inzicht/bewustwording over jezelf zodat je tijdens de geboorte beter kunt loslaten waardoor de geboorte makkelijker zal verlopen (soul-searching)
* Ombuigen. Hoe zorg je ervoor dat negatieve uitingen van anderen, situaties die je angstig maken je niet zullen beletten om “soepel” te baren
* Te (blijven) vertrouwen in jezelf, je zwangere lichaam , de geboorte en het ouderschap
* Het zorgt voor binding tussen moeder, kind en vader, voor, tijdens en na de geboorte. Samen leef je ontspannen toe naar de geboorte
* Ook als het “anders loopt” te blijven ontspannen. “Medisch” is maar een woord, het betekent dat je goed in de gaten wordt gehouden. “Medisch zijn” zegt niets over de geboorte op zich. Het blijft nog steeds een natuurlijke baring, alleen met wat extra zorg. Juist in deze situaties kan hypnobirthing een meerwaarde zijn, omdat de barende vrouw wellicht wat meer gespannen is.
* Het vermindert de behoefte aan chemische verdovingen en het zorgt ervoor dat inknippen en andere ingrepen minder snel nodig zijn, waardoor moeder en baby sneller herstellen na de bevalling. Het toepassen van de HypnoBirthing-ademhalingstechnieken vermindert bovendien de kans op beschadiging van de bekkenbodem.
* Het helpt je praktisch voor te bereiden op de komst van de kindje door aandacht te schenken aan het maken van een geboorteplan en het communiceren met zorgverleners

Waar onderscheid hypnobirthing zich in ten opzichte van andere cursussen
Hypnobirthing benadert een zwangerschap en een geboorte op een positieve manier.
Door middel van ander taalgebruik (bijvoorbeeld door te spreken over speciale omstandigheden i.p.v. complicaties) en de cursisten te laten ervaren wat de verbinding is tussen je geest en je lichaam (Pavlov).
Hoe je d.m.v. positiviteit veel meer kan bewerkstelligen dan uit te gaan van het allerergste (“dan kan het alleen maar meevallen”)
Baren doe je met je lijf, niet met je hoofd. Dus: hoe zet je dat hoofd “uit”, zodat je niet in de angst-spanning-pijn spiraal hoeft te verzanden.

Misvattingen over hypnobirthing
Ook als jouw bevalling wordt ingeleid kan hypnobirthing je helpen. Juist als het anders loopt is de wens om rustig te blijven nog meer aanwezig.
Hypnobirthing heeft niets te maken met “orgasmic birth”
We zeggen niet dat geboorte geven pijnloos is, of pijnloos hoeft te zijn.
Hypnose betekent niet dat je er niet meer bent of dat iemand anders de controle over je heeft
Hypnobirthing betekent niet dat je in bad gaat bevallen of thuis. Het zegt dus niets over de plaats van baren.
Het is geen “zweverige” cursus
De cursus is ook zonder een partner te volgen. In plaats van een partner kan er ook een doula, een vriendin/moeder/zus mee bijvoorbeeld. Je kan de cursus ook alleen volgen.

Wanneer starten met de cursus?
“Gangbaar” is het om te starten als je rond de 20 weken in verwachting bent.
Soms zijn vrouwen er al eerder aan toe en voelen ze een sterke behoefte om eerder te starten. Dat is dus aan jou.
Het principe van hypnobirthing is dat je je onderbewustzijn gaat conditioneren. Daar is oefening voor nodig, veel herhaling.
Vroeg(er) starten kan daarom erg nuttig zijn, zeker als je wellicht angstig bent in de zwangerschap of zenuwachtig wordt als je aan de geboortedag denkt, als je je slecht kan ontspannen/loslaten of redelijk controle behoeftig bent.
Met andere woorden: of er werk aan de winkel is.

KNOV
De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, de beroepsvereninging voor verloskundigen) is bekend met hypnose als een middel om angst en spanning en daarmee pijn tijdens het geboorteproces te verminderen. Dit heeft meerdere voordelen: de geboorte verloopt vaak sneller en met minder complicaties. De moeder voelt zich goed en er is door HypnoBirthing een actieve rol weggelegd voor de eventuele geboortepartner.

Bewezen effectief 
De cursus is al twintig jaar succesvol in de Verenigde Staten en is aan een universele opmars bezig. Anno 2009 zijn er meer dan 1000 docenten actief in 27 landen. Ik vind het fijn dat ik de cursus in Groningen en omgeving kan aanbieden, omdat het moeders en hun partner enorm kan helpen om zich zeker van zichzelf te voelen en om van de geboorte van hun kindje een heel bijzondere gebeurtenis te maken. Een mooie herinnering. Een ‘zachte geboorte’ is voor moeder, vader en baby een geweldige start als gezin.