Perineummassage

Yuck or Yeah!?

perineum massage inscheuren of inknippen

Perineummassage.

Je hebt er speciale oliën voor (die best duur zijn), je moet in gekke standjes gaan staan om erbij te kunnen (die buik zit in de weg!) en het is niet perse prettig. Toch wordt het aangeraden, want de kans om te scheuren tijdens je bevalling verklein je, is de belofte.
En dat wil je natuurlijk. Een intact perineum.

Perineum, wat is dat? – Je perineum is het weefsel tussen je vagina en anus. Je kunt dat door massage soepeler maken – of oprekken waardoor je weefsel minder snel zal scheuren als je baby geboren wordt.

De wetenschap is het er niet over eens. Sommige onderzoeken laten zien dat perineummassage de kans op inscheuren verkleint, de ander ziet geen verschil in uitkomst tussen vrouwen die wel of niet aan perineummassage doen tijdens de zwangerschap.

Een beetje gedoe is het wel, perineummassage, is het dat waard?
Wij vertellen je er meer over!

Ik, Agna, ben enorm voorstander van de massage. Wat het mij heeft gebracht? Tja, het makkelijke antwoord is dat ik niet ben ingescheurd. En dat is fantastisch. Geen hechtingen, snel weer op de been en geen last bij het vrijen de maanden na de bevalling. Geen angst voor de volgende bevalling. Of het door de massage komt weet ik niet zeker (zie bovenstaand wetenschappelijk bewijs). Maar eigenlijk ben ik er zelf van overtuigd dat het heeft bijgedragen. Het heeft me echter nog meer gebracht:

–          Momenten met focus in de weken voor de bevalling. Ik vond de massage niet zo prettig, dus ging met mijn aandacht naar dat onprettige gevoel. Door me wat beter te ontspannen (vooral mijn dijen) en door rustig te blijven ademen kon ik het onprettige gevoel omzetten in iets positiefs.

–          Zelfvertrouwen. Doordat ik voelde dat ik daar spanning kon loslaten, geloofde ik meer en meer dat ik de geboorte van mijn kind ook kon laten gebeuren. Omdat ik er zelf niet zo goed bij kon, mocht mijn vriend het doen. En hij vond het fantastisch! Qualitytime dus.

–          Contact met mijn vagina. Wanneer heb je nu contact met je vagina? Vrouwen hebben dat niet zo gemakkelijk. En dat is wel waar het gaat gebeuren straks. Heel waardevol dus om het aan te (laten) raken, te voelen en met je aandacht heen te gaan.

–          Spanning loslaten. Er is bekend dat veel spanning wordt opgeslagen in je bekken. Ik was me daarvan niet bewust, maar door de perineummassage kwam dat aan de oppervlakte. Heel waardevol, want zo leerde ik mijn onderlichaam ontspannen.

Ben je om en wil het ook proberen? Dit heb je nodig:

–          Tijd. Twee keer per week zo’n 10 minuten.

–          Natuurlijke olie. Geld hoeft het niet te kosten, gewoon olijfolie uit de keuken voldoet. Alle olie eigenlijk, als het maar zonder kunstmatige toevoegingen is. En gebruik elke keer verse olie.

–          Je duim(en). Doe je het zelf, gebruik dan je duim en ga een paar centimeter je vagina in. Duw in een draaiende, vloeiende beweging op het randje om je perineum te masseren. Duw echt een beetje om je huid te stretchen en ontspan je terwijl je dat doet.

–          Laat je het doen, dan gebruikt je partner zijn of haar vingers.

Het gaat er niet om je weefsel op te rekken en op die manier voor te bereiden op de bevalling. Het gaat er wel om het weefsel te ontspannen en er met je aandacht naar toe te gaan.

Perineummassage tijdens de bevalling is heel iets anders. En niet nodig, eerder schadelijk. Vreemde vingers in je vagina of op je perineum terwijl je aan het bevallen bent is niet prettig. Het haalt je uit je concentratie. Er horen daar geen vingers. Om je perineum tijdens de bevalling, als je baby (bijna) geboren wordt te ondersteunen en ontspannen kun je warme, natte doeken of een washandje met warme olie gebruiken. Dit moet niet. Kijk wat je prettig vindt. Adem rustig en pers niet te hard.

Voor mij is perineummassage een Yeah, en voor jou?